Παραγγελίες τηλεφωνικά ή με Viber στο 6948543640.viber 6948543640

Ο Εκθεσιακός χώρος βρίσκεται Λούβαρη 10 Περιστέρι.

Συχνές Ερωτήσεις

Ενημερωθείτε για τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιασθούν επιλέγοντας ενναλακτικές μεθόδους θέρμανσης.

Βρείτε συμβουλές σχετικά με την χρήση σομπών κάθε είδους θερμαστρών κάυσης ξύλου ή πετρελαίου θέρμανσης & πέλλετ.

Πρόταση ορθής εγκατάστασης σόμπας νερού.

Πρέπει να προσέξουμε 4 βασικούς παράγοντες για την σωστή τοποθέτηση της καμινάδας ή των σωληνώσεων.

  1. Ελάχιστα οριζόντια τμήματα (1,50 μέτρο), ουσιαστικά το οριζόντιο κομμάτι μεταξύ τοίχου και εξωτερικά του σπιτιού. Δεν ίσχυε ποτέ πως η διαδρομή καμινάδας εντός του σπιτιού αποδίδει θέρμανση.
  2. Το ύψος του τελικού εξαρτήματος (καπέλο) θα πρέπει να είναι ψηλότερα μισό μέτρο από τον κορφιά ή το στηθαίο στην ταράτσα μας.
  3. Η καμινάδα μας θα πρέπει να είναι ψηλότερη από διπλανα κτήρια ή μεγάλα δέντρα.
  4. Η διατομή της καμιναδας μας θα πρέπει να είναι η συνιστώμενη από τον κατασκευαστή και όχι μικρότερη π.χ. φ120 ή φ150. Σε τετράγωνες διατομές ισχύει ο κανόνας 1 προς 2 στις καθετες πλευρές.

Προσέχωντας αυτούς τους βασικούς κανόνες θα καταφέρουμε την τέλεια εγκατάσταση της ξυλόσομπας σας.

Για τα πολλά πλεονεκτήματα που διαθέτει σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης.

  • Μπορούμε να παρατηρούμε την θεαματική καύση των ξύλων με ασφάλεια πίσω από το τζάμι.
  • Χαμηλή κατανάλωση ξύλων (σε σχέση με το ανοιχτό τζάκι).
  • Δεν ξηραίνουν τον αέρα του σπιτιού μας με επιθετική θέρμανση, όπως τα ηλεκτρικά αερόθερμα ή το κλιματιστικά.
  • Είναι οικολογικές, δεν συμβάλουν στη δημιουργία αιθαλομίχλης (σε σχέση με τα παλιά τζάκια).
  • Εξοικονομούμε ζεστασιά σε ενιαίους χώρους έως 150 m²!

Ο καπνός μέσα στο δωμάτιο δεν είναι απαραίτητο να οφείλεται μόνο σε ένα λόγο.

Ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αιτιών.

Η διάγνωση του προβλήματος είναι λίγο πολύπλοκη και γι'αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζονται.

Η ελξη ελέγχεται με την συνολική πίεση του συστήματος των καπναγωγών να βρίσκεται μεταξύ 12 PSI *(μονάδα μέτρησης Pascal).

Πρώτο Σύμπτωμα:

Όταν ένα μέρος της κάπνας (όχι όλη) κατευθύνεται στο δωμάτιο, παρατηρούμε εάν οφείλεται στον άνεμο που φυσάει τον καπνό πίσω προς το δωμάτιο.

Αν δεν υπάρχει άνεμος, δηλαδή δεν οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες, τότε πιθανότατα η αιτία είναι η μη επαρκής έλξη προς τα πάνω.

Δεύτερο Σύμπτωμα:

Είτε φυσάει αέρας έξω, είτε όχι, δεν γίνεται καθόλου έλξη προς τα πάνω.

Αυτό σημαίνει μηδενική ανοδική έλξη.

Τρίτο Σύμπτωμα:

Όταν ο καπνός "δραπετεύει" μέσα στο δωμάτιο αλλά με διακοπές και προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση σημαίνει πως η καμινάδα καταλήγει σε σημείο υψηλής πίεσης.

Σε αυτήν την περίπτωση θα παρατηρήσετε οτι η κάπνα που βγαίνει στο δωμάτιο είναι περισσότερη όταν φυσάει πολύ, ενώ λιγότερη όταν δεν φυσάει πολύ έξω.

Τέταρτο σύμπτωμα:

Η έλξη μειώνεται ή είναι καθοδική όταν ο αέρας φυσάει από μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ όταν ο αέρας σταματάει ή αλλάζει φορά η έλξη επανέρχεται.

Ο κακός ελκυσμός, συνεπώς οι κάπνες οφείλονται σε κακή κατασκευή της καμινάδας.

Συγκεκριμένα αυτό που συμβαίνει είναι να παραμένουν μέσα στις σωληνώσεις για πολύ ώρα τα καπναέρια με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία τους & να υγροποιούνται φράζοντας τις εξόδους της καμινάδας.

Πολλά οριζόντια μπουριά προκαλούν τον κακό ελκυσμό των καυσαερίων, γιαυτό θα πρέπει να τηρούμε τους εξής κανόνες κατά την τοποθέτηση της καμινάδας μας:

1. Τα μέτρα σωληνώσεως οριζοντίως = 1,5 x τα μέτρα σωληνώσεως καθέτως.

2. Οι συνολικές κάθετες γωνίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις τρεις συνολικά (συμπεριλαμβανομένου του ΤΑΦ αποστράγγισης).

3. Επιλογή σωστού καπέλου καμινάδας (περιστροφικό ή σταθερό ΗΤΑ). Πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες σε συνδιασμό με δυνατούς ανέμους μπορούν να επηρεάσουν παροδικά τον ελκυσμό.

Σε ιδανικές συνθήκες πίεσης του συστήματος απαγωγής των καυσαερίων η σόμπα μας μπορεί λειτουργεί με ορθάνοιχτη την πόρτα της είτε σε πλήρη καύση είτε με καρβουνιά.

Μια απλή λύση για την συντήρηση της πόρτας της σόμπας είναι η εγκατάσταση υαλοκόρδονου σε συνδυασμό με φλαντζόκολλα (κόκκινη σιλικόνη φωτιάς).

Ναι, αρκεί να συμφωνούν ρητά οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας.

Ανατρέξτε στο καταστατικό των ενοίκων της πολυκατοικίας για το αν εγκρίνεται ή όχι η τοποθέτηση καμινάδας εντός και εκτός του διαμερίσματος, ειδάλλως σε περίπτωση ασυμφωνίας μπορείτε να αλλάξετε το καταστατικό.

Προσοχή για κάθε συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ξεχωριστές καμινάδες εκ των οποίων οι απολήξεις (τα "καπέλα" τους) να βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος.

Πολύ σημαντικό για την απόδοση της σόμπας μας είναι η ποιότητα του ξύλου που θα κάψουμε.

Συγκεκριμένα πρέπει να προσέξουμε το ποσοστό υγρασίας τους (όχι περισσότερο από 20%).

Για να το πετύχουμε αυτό προτείνεται η αγορά των ξύλων να γίνεται πολύ νωρίτερα από την περίοδο που θα τα χρειασθούμε και η φροντίδα του χώρου φύλαξης τους.

Καλό είναι ο χώρος αποθήκευσης των ξύλων να είναι στεγασμένος (ώστε να μην βρέχονται), και να αερίζεται αρκετά.

Προτιμούμε ξύλα από τα εξής δένδρα: Ελία, πουρνάρι, δρυς, οξιά.

Κάθε συσκευή θέρμανσης που αποδίδει πάνω από 70% ενέργειας θεωρείται ενεργειακή.

Επιτυγχάνουμε εξαιρετική οικονομία στην κατανάλωση ξύλου με τις ενεργειακές ξυλόσομπες ή μετατρέποντας το τζάκι μας σε ενεργειακό, που αποδίδουν από 69 % έως & 89 %.

Οι ατσάλινες σόμπες διαθέτουν διπλά τοιχώματα χάλυβα, υψηλής αντοχής υλικά στον χώρο καύσης (εστία) & είναι μονωμένες ώστε να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες (άνω της τάξης των 600 °C!) στο θάλαμο καύσης.

Μέσα στο σύστημα διοχετεύεται οξυγόνο από διαφορετικές εισόδους που διώχνει τους ρύπους πραγματοποιώντας δευτερογενής καύση.

Όλοι οι χώροι του σπιτιού μας ζεσταίνονται ομοιόμορφα από την θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει η σόμπα ακριβώς όπως ζεσταίνει το καλοριφέρ.

Το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής ακτινοβολίας προέρχεται πίσω από το τζάμι και συγκεκριμένα από την φλόγα της εστίας.

Παράλληλα, ο κρύος αέρας που περνάει γύρω και ανάμεσα από τα τοιχώματα της σόμπας γίνεται ζεστός αυξάνοντας την συνολική απόδοση της λειτουργίας της.

Οι ενεργειακές σόμπες ξύλου έχουν πολύ μεγάλη απόδοση (65% έως 85%).

Είναι πιό οικονομικές στην κατανάλωση ξύλου (3kg ξύλου περίπου την ώρα).

Οι ενεργειακές σόμπες δεν είναι απαραίτητα αερόθερμες, δηλαδή δεν έχουν εγκατεστημένο ηλεκτροκίνητο μοτέρ ώστε να ωθήσει τον ζεστό αέρα ούτε για υποβοήθηση του αέρα εισαγωγής.

Δεν χρειάζονται καμία μετατροπή ώστε να αποδώσουν μεγάλο ποσοστό θερμικής ενέργειας στο χώρο.

Είναι κατασκευασμένες από χάλυβα 2 έως 6 mm, ενώ εσωτερικά είναι επενδυμένες με πυρότουβλα υψηλής αντοχής θερμοκρασίας & θερμοχωρητικότητας, ομοιόμορφα διαμερισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται το σπάσιμο λόγω διαστολής ή συστολής.

Η πόρτα μπροστά από την εστία έχει περασμένο ειδικό πυρίμαχο κορδόνι ώστε να επιτυγχάνεται αεροστεγές κλείσιμο έτσι ώστε να μην διαρρέουν τυχόν κάπνες.

Σε όλες τις σόμπες υπάρχει αποσπώμενο σταχτοδοχείο για τον καθημερινό καθαρισμό τους.

Επάνω είτε κάτω από τις πόρτες των σομπών συνήθως υπάρχουν ρυθμιζόμενα κλείστρα/έμβολα ώστε να ελέγχουμε την παροχή αέρα που θα καθοδηγεί την ένταση της καύσης.

Κατασκευάζουμε επίσης ειδικές σωλήνες με κλειδί τάμπερ, για τον πλήρη έλεγχο της κυκλοφορίας οξυγόνου από & πρός την σόμπα μας.

Σε κάθε περίπτωση οι σόμπες είναι πιο εύκολες στην χρήση τους από τα τζάκια.

Καθαρίζουμε καθημερινά την εστία από στάχτες, αλλά όχι εντελώς, η στάχτη λειτουργεί σαν φίλτρο για τις υγροποιήσεις του ξύλου.

Προσοχή, για να καθαριστεί η σόμπα πρέπει έχει σβήσει η φωτιά τουλάχιστον για 12 ώρες δεν θα υπάρχουν πια κάρβουνα που σιγοκαίνε στην στάχτη (υποβόσκουσα καύση).

Η στάχτη είναι ένα φυσικό λίπασμα για τον κήπο μας (ανθρακικό ασβέστιο,ιχνοστοιχεία μετάλλου), παράλληλα έχει δεκάδες παραδοσιακές χρήσεις σαν αλισίβα.

Ελέγχουμε ετήσια, αντικαθιστούμε ή καθαρίζουμε τα μπουριά της καμινάδα μας.

Συνιστούμε ειδικές καθαριστικές μπριγκέτες ή μεταλλικές συρματόβουρτσες.

Οι ατσάλινες σόμπες είναι κατασκευασμένες από φύλλο χάλυβα το οποίο κόβεται και ηλεκτροσυγκολείται στην τελική μορφή.

Οι μαντεμένιες σόμπες είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά μέρη.

Το κάθε κομμάτι παίρνει την τελική του μορφή σε ξεχωριστά καλούπια την στιγμή που βρίσκεται στο χυτήριο, και έπειτα βιδώνονται όλα μαζί και συγκολλιούνται με ειδικό μονωτικό υλικό (μαγγανέζα).

Σε καμία σόμπα πια δεν υπάρχει ο απαγορευμένος καρκινογόνος αμίαντος.

Το μαντέμι αργεί να πυρώσει σε σχέση με το ατσάλι, αλλά διατηρεί τη θερμοκρασία του για περισσότερη ώρα μετά το σβήσιμο της φωτιάς.

Τα σχέδια των ατσάλινων σομπών είναι πιο μοντέρνα, διαθέτουν χρωματισμούς και επιδέχονται μετατροπών, ενώ οι μαντεμένιες σόμπες και τα μαντεμένια τζάκια παραμένουν απαράλλαχτα στα παραδοσιακά τους σχέδια μέσα στα χρόνια.

Μια ατσάλινη σόμπα ταιριάζει σε οποιοδήποτε σπίτι, ενώ η μαντεμένια λόγω του παραδοσιακού της στυλ ταιριάζει πιο πολύ σε αντίστοιχους κλασικούς χώρους.

Οι ατσάλινες σόμπες διαθέτουν επίσης και την δυνατότητα σύνδεσης με το υπάρχον δίκτυο του καλοριφέρ και μπορούν να ζεστάνουν μέχρι και 16 σώματα χωρίς σταγόνα πετρέλαιο.

Ακριβώς όπως τοποθετούμε ένα ηλεκτρικό φούρνο στην κουζίνα μας αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να αφήσουμε 20cm από οποιαδήποτε έπιπλο στα πλάγια της σόμπας.

Από το τζάμι πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρχει οποιοδήποτε αντικείμενο στα 80cm διότι από εκεί εξάγεται η περισσότερη θερμότητα.

Σε κάθε περίπτωση η θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από το κρύσταλλο της πόρτας φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα.

- Τι είναι ο βερμικουλίτης;

- Ο βερμικουλίτης είναι ένα θερμονωτικό υλικό πυράντοχο που επενδύει εσωτερικά τον θάλαμο καύσης ενεργειακών εστιών (ξυλόσομπες, σόμπες πέλλετ, λέβητες, τζάκια).

Ξεχωρίζει από το πυρότουβλο επειδή έχει υψηλό δείκτη θερμοχωρητικότητας, δηλαδή ιδιότητα να συσσωρεύει μεγάλα επίπεδα θερμοκρασίας παραμένοντας συγχρόνως άκαυστος αντέχοντας σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.

Καθώς ο βερμικουλίτης θερμαίνεται, το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής ενέργειας το συσσωρεύει, ενώ ένα μέρος της το αποδίδει στο χώρο σαν υπέρυθρη ακτινοβολία.

Όταν σβήσει, ο βερμικουλίτης συνεχίζει να αποδίδει τη θερμική ενέργεια ήπια, προσφέροντας οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, ακριβώς όπως με το μαντέμι.

Αντιθέτως, οι ηλεκτρικές θερμάστρες που δεν περιέχουν σύστημα συσσώρευσης θερμότητας όταν σβήσουν δεν αποδίδουν καθόλου θερμότητα προκαλώντας σοκ στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τον συναντάμε κυρίως σε Ελληνικές ενεργειακές σόμπες, αλλά μπορεί να κοπεί εύκολα στα μέτρα της δικής μας υπάρχουσας εστίας αντικαθιστώντας τα κοινά πυρότουβλα που μπορεί να έχουν σπάσει.

Χρησιμοποιείται επίσης στην γεωργία, σε φυτοκαλλιέργειες σε μορφή πετρωμάτων σαν χαλίκι./p>

Οι καμινάδες δεν είναι τόσο πολύπλοκες στην τοποθέτηση ή τη λειτουργία τους, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Όποιος έχει σόμπα στο σπίτι του οφείλει να τις γνωρίζει καλά έτσι ώστε όχι μόνο να διασφαλίσει μια καλή, ασφαλή καύση των ξύλων, αλλά και να αποφύγει διάφορα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από τις καμινάδες.

Υπάρχουν διάφορα είδη καμινάδων.

Το καθένα από αυτά έχει ορισμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα.

Οι καμινάδες από τούβλα προσφέρουν ωραιότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι καμινάδες από μεταλλικούς σωλήνες είναι προφανώς μια πιο οικονομική επιλογή αλλά συγχρόνως πιο εύκολες στην τοποθέτηση.

Για να επιλέξετε την κατάλληλη καμινάδα, οι πρώτοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι τι είδους συσκευές θα συντηρούνται από αυτή την καμινάδα (σόμπες,τζάκια,λέβητες), δηλαδή τι εξαερισμό πρέπει να έχει κάθε μια από αυτές τις συσκευές.

Αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε μια καμινάδα από την αρχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το τμήμα εισόδου να είναι κατάλληλο για τη συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε.

Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε μια καινούρια συσκευή ή να μεταφέρετε μια συσκευή που βρισκόταν σε άλλη θέση.

Δεν είναι σωστό να θεωρείτε δεδομένο ότι η ήδη υπάρχουσα καμινάδα σας είναι κατάλληλη.

Η καμινάδα, με λίγα λόγια, είναι ένας αγωγός κάθετος που έχει ως σκοπό να "τραβάει" προς τα έξω τα προϊόντα καύσης ώστε να καταλήγουν στην ατμόσφαιρα εκτός του σπιτιού.

Μέσα σε κάθε καμινάδα βρίσκονται ένας ή περισσότερες δίοδοι κάθετης φοράς, τους οποίους ονομάζουμε καπναγωγούς.

Σε κάθε συσκευή που έχουμε εγκαταστήσει στην καμινάδα αντιστοιχεί ξεχωριστός καπναγωγός.

Οι καμινάδες από τούβλα έχουν τη δυνατότητα να "φιλοξενήσουν" πάνω από έναν καπναγωγό, σε αντίθεση με τις μεταλλικές καμινάδες.

Η έλξη των καυσαερίων προς τα πάνω είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα καυσαέρια του εξωτερικού αέρα, σε συνδυασμό με το ύψος της καμινάδας.

Τα θερμά καυσαέρια που βρίσκονται μέσα της καμινάδα είναι πιο "ελαφριά" από τον εξωτερικό αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι χαμηλά στην καμινάδα που είναι πιο ζεστή, η πίεση είναι πιο μικρή από την εξωτερική πίεση της ατμόσφαιρα.

Ως αποτέλεσμα αυτή της διαφοράς στην πίεση, προκύπτει η έλξη.

Συνεπώς, η έλξη είναι καλύτερη όταν η καμινάδα είναι πολύ ψηλή & θερμή.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να αποφύγετε όσο είναι δυνατό κοιλώματα, στενώματα, τραχείες επιφάνειες ή αιχμηρές γωνιές.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να εμποδίζεται η ροή των αερίων και να μειώνεται η έλξη.

Επίσης, άλλος ένας ανασταλτικός για την έλξη παράγοντας, είναι η αδύναμη καύση, κάτι που σημαίνει πως η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι χαμηλή.

Όχι.

Όπου ανάβουμε φωτιά θα πρέπει να υπάρχει και ασφαλής έξοδος των καυσαερίων.

Στην αγορά θα βρείτε τζάκια βιοαιθανόλης ή ηλεκτρικές συσκευές που στην πραγματικότητα είναι απομιμήσεις σόμπας και δεν αποδίδουν καθόλου ή καθότι πολύ δαπανηρά.

Οι θερμαντικές δυνατότητες των παραπάνω δεν ξεπερνούν τα 15 τετραγωνικά.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει προεγκατεστημένη καμινάδα στο σπίτι μας, η τοποθέτηση νέων σωλήνων είναι σχετικά εύκολη και οικονομική.

Αναζητήστε μοντέλα που η έξοδος της καμινάδας βρίσκεται στο πίσω μέρος έτσι ώστε να μην φαίνεται στο χώρο που θα εγκατασταθεί η συσκευή το μπουρί.